Partizánske zažilo IV. ročník Dňa Radovana Kaufmana

Po ročnej pauze, spôsobenej pandémiou, sa podujatie Deň Radovana Kaufmana vrátilo po štvrtýkrát do Partizánskeho. Počas premiérového ročníka 2017 bola odhalená socha tohto významného slovenského paralympionika pred základnou školou, ktorú navštevoval a ktorá od roku 2012 nesie jeho meno.

Aj tohto roku čakal na účastníkov Dňa Radovana Kaufmana bohatý program, ktorý odštartoval na námestí symbolickou jazdou na nemotorových kolieskových prostriedkoch. Po príhovoroch predsedu SPV Jána Riapoša a primátora Partizánskeho Jozefa Božika sa divákom predstavil aj čerstvý majster sveta v cestnej paracyklistike Patrik Kuril.

Po ňom prišiel rad na speváka Petra Cmorika, ktorý v rámci svojho vystúpenia uviedol aj motivačnú pieseň SPV k blížiacim sa paralympijským hrám v Tokiu. Práve on spolu s Dominikou Mirgovou zabezpečili hudobnú zložku programu počas tohto výnimočného dňa.

Krátko pred poludním sa program presunul z námestia pred ZŠ Radovana Kaufmana, kde sa o úvod postarali svojimi vystúpeniami žiaci tejto školy pod vedením riaditeľky Jany Somogyiovej. Nasledovalo vyhodnotenie súťaže „Olympiáda a paralympiáda očami detí“ a projektu „nerozlučiteľní“ predsedom Nadácie SPV Imrichom Bérešom.

 

RADOVAN KAUFMAN (*9. apríla 1978 – +16. júna 2003)

Jeden z najvýznamnejších slovenských paralympionikov, držiteľ zlatej medaily v dráhovej paracyklistike, zakladateľ kampane „Na kolesách proti rakovine“.

Po amputácii pravej nohy v roku 1994 ho otec priviedol k Petrovi Matiaškovi, ktorý na jednej nohe úspešne reprezentoval Slovensko v paraalpskom lyžovaní. Už vtedy sa prejavila Radova húževnatosť. V lete ho Peter Matiaško zavolal aj na sústredenie cyklistov a po dvoch rokoch od amputácie sa Radovan už chystal na paralympijské hry do Atlanty. Na poslednom tréningu na bývalej bratislavskej dráhe však spadol a nasledujúce dva týždne si odležal v nemocnici. Nezlomilo ho to. O ďalšie dva roky sa stal v Colorado Springs majstrom sveta na 1 km s pevným štartom v novom svetovom rekorde! A v roku 2000 dosiahol na PH v Sydney v rovnakej disciplíne svoj najväčší športový úspech. Prvá hymna na počesť paralympijského víťaza na cyklistickom velodrome Dunc Grey bola teda slovenská…

Žiaľ, ďalších športových úspechov sa už nedožil. V roku 2002 prišiel pre chondroblastický osteosarkóm o ľavú lopatku. Vtedy už tušil, že ho čaká so zákernou chorobou krutý nerovný boj. Stihol absolvovať Ekonomickú univerzity v Bratislave s červeným diplomom, oženiť sa, stať sa držiteľom štátneho vyznamenania Pribinov kríž II. triedy. Zároveň vdýchol dušu projektu „Na kolesách proti rakovine“, ktorý SPV dlhé roky na jeho počesť organizoval.

Radovan Kaufman sa stal symbolom nepoddajnosti. Na cyklistickej dráhe aj v živote. Vyznával fair-play, hoci osud mu to nevrátil rovnakou mincou. S pokorou pred životom naplnil svoje roky do odkazu, ktorý sa od roku 2003 až do súčasnosti každoročne zhmotňuje do ľudskej súdržnosti v boji proti rakovine.

 

DEŇ RADOVANA KAUFMANA – O PROJEKTE

Dňa 28. júna 2017 zažilo Partizánske pamätný deň – uskutočnil sa tu prvý ročník podujatia Deň Radovana Kaufmana. Na počesť slávneho rodáka, paralympijského víťaza zo Sydney 2000, ktorý zomrel v roku 2003 vo veku 25 rokov.

V roku 2012 bola ako výsledok spolupráce SPV a Mesta Partizánske premenovaná škola, ktorú navštevoval Radovan v rodnom meste, na Základnú školu Radovana Kaufmana. V roku 2017 bola pri škole odhalená aj socha Radovana Kaufmana, ktorá žiakom všetkým pripomína vznešené princípy fair-play v živote i športe, ktoré Radovan aktívne presadzoval.

Súčasťou projektu býva každoročne symbolická jazda na nemotorových kolieskových prostriedkoch v centre mesta, bohatý kultúrny program a výtvarná súťaž. V rokoch 2018 a 2019 sa uskutočnili ďalšie dva ročníky podujatia, ktoré posilnili jeho tradíciu. Vlani zabránila jeho konaniu pandémia. V roku 2021 sa uskutočnil IV. ročník.

Inšpiráciou pre toto podujatie sa stal v celom svete dobre známy príbeh Terryho Foxa, ktorému v osemnástich rokoch diagnostikovali sarkóm kostí. Po amputácii pravej nohy sa odhodlal bežať naprieč Kanadou, aby získal peniaze na výskum rakoviny. Jeho príbeh sa stal symbolom nepoddajnosti a húževnatosti. Podobne ako u nás Radovan Kaufman, ktorý sa vždy snažil zúročiť svoje paralympijské víťazstvo do aktivizovania ľudí v boji proti rakovine.

 

PRVÁ SOCHA SLOVENSKÉHO PARALYMPIONIKA

Chlap na jednej nohe. S kolesom pred sebou vo vlastných rukách. Tak vyzerá socha Radovana Kaufmana, ktorá je symbolom nezlomnosti ľudskej vôle a spája minulosť s prítomnosťou. „Ide o prvé umelecké dielo umiestnené vo verejnom priestore na Slovensku, venované paralympijskému športovcovi,“ pripomenul pri jej odhalení 28. júna 2017 predseda SPV Ján Riapoš.

Idea vzišla práve od predsedu SPV a jej stvárnenie dostali do rúk akademický maliar Stano Trepač a akademický sochár Ján Ťapák. Je vyhotovená zo zváraného bronzu, ušľachtilého materiálu s veľmi dlhou trvanlivosťou. Ľudia sú zvyknutí na umelecké torzá tiel, ale v prípade tejto sochy ide o konkrétneho človeka s konkrétnym životom, výsledkami aj posolstvom. Aj preto je logické nechať sochárske vyznenie tak ako vychádza z reality. Akoby na jednej nohe ukazoval svoj charakter, nepoddajnosť, nasadenie aj pevnú vôľu. Prekonanie samého seba. Sochu dopĺňa motto: „Dosiahneš všetko, ak chceš,“ ktoré najlepšie vystihuje životnú filozofiu tohto veľkého športovca.